• 2. Olympische Spelen in de Oudheid
Worstelen was een belangrijke sport

Afbeelding 1: Worstelen was een belangrijke sport

De Griekse taal en de Griekse cultuur waren belangrijk in een groot deel van het Middellandse Zeegebied: hier ontstond de eerste grote beschaving in Europa, zo’n 4000 jaar geleden.
De Grieken geloofden dat hun belangrijkste goden boven op de berg Olympus in het noorden van Griekenland woonden. De oppergod Zeus was de belangrijkste Olympiër.

Op het schiereiland Peloponnesos ligt het stadje Olympia. Daar stond een belangrijke tempel van Zeus de Olympiër, oppergod van alle Grieken.
Alle Grieken brachten hier offers aan de god en zij hielden er sportwedstrijden ter ere van Zeus. Hier begonnen de Olympische Spelen.

Voor de Grieken was sporten heel belangrijk. Ook andere Griekse steden hielden Spelen ter ere van een god, maar die van Zeus waren het belangrijkst.

Alleen Griekse mannen deden mee aan de Spelen. De mannen sportten toen zonder kleren. Vrouwen hadden een eigen toernooi: de Heraia, ter ere van de oppergodin Hera.

De belangrijkste sporten waren discuswerpen, speerwerpen, hardlopen, verspringen en worstelen. De winnaar kreeg een olijfkrans op zijn hoofd en werd zeer geëerd in zijn eigen stad en in heel de Griekse wereld. Hij hoefde zich geen zorgen meer te maken over geld, want hij kreeg de rest van zijn leven gratis maaltijden en vrijstelling van belastingen. Ook kon hij startgeld vragen bij andere sportwedstrijden.

De kampioenen inspireerden de beste dichters tot prachtige gedichten waarin zij geprezen en geëerd werden. In Athene kreeg een winnaar een prachtige vaas met een passende afbeelding en tekst: de voorloper van de “cup”?
Soms werd er van een bijzondere winnaar een standbeeld gemaakt. Zo’n beeld kreeg een plaats op de heilige grond van Olympia.